снимка Булфото Парите за медиците на първа линия са в ръцете

...
снимка Булфото Парите за медиците на първа линия са в ръцете
Коментари Харесай

БЛС: Парите за медиците на първа линия са в ръцете на неколцина души и може да не стигнат до лекарите

снимка Булфото

 Парите за медиците на първа линия са в ръцете на неколцина души и може да не стигнат до лекарите. Това разяснява пред БНР ръководителят на Българския лекарски съюз доктор Иван Маджаров. Той означи, че парите не са малко, само че оспори механизма на разпределение на гласуваните през актуализацията на бюджета средства.

" Средствата не са малко – това са 120 милиона. Дори да бяха единствено 1 лев или 10 000 лв., те би трябвало да бъдат разпределени съразмерно сред обособените редове, записани в Закона за здравното обезпечаване, като стартираме от болнична здравна помощ и стигнем до лекарствени средства. "

Според Маджаров това е голяма сума в ръцете на няколко души от Надзорния съвет на НЗОК " да вземат решение по кое време и по какъв начин, на кой да разпределят парите ", което по думите му е невиждано.

Той изрази опасения, че парите няма да доближат до българските медици. " Това значи, че за нас, медиците, актуализация няма. " БЛС не желае Надзорният съвет на НЗОК да разпределя спомагателните 120 млн. лева

Относно новите амбулаторни процедури за лекуване на ковид в извънболнични условия Д-р Маджаров предизвести:

" Ако се приказва, че тази процедура е в извънболничната помощ, би трябвало да се заделят средства и да се запишат още занапред от Народното събрание тъкмо за профилираната и първичната извънболницна здравна помощ. В противоположен случай ще се окажем във вид нова процедура за възнаграждение със старите средства. Ще стане ясно, че няма пари за нея. Ще би трябвало да работят сътрудниците със средства, планувани за други хронични болести, за профилактичните прегледи, за диспансерните прегледи, само че в изискванията на Covid да им се заплаща процедура. "

Иван Маджаров разяснява още, че сякаш не се учим от опита си от последната година и половина, а се опитваме да въведем нови неща, " сякаш сме в старта на епидемията ".

Според него Коронавирус зоните и в ДКЦ-тата, и в лечебните заведения са се показали доста добре по време на предходните талази на болестта и е трябвало да бъдат ясно подкрепени.

Проверка на обстоятелствата: Съобщете ни, в случай че видите фактологични неточности и нередности в публикацията или мненията. Пишете непосредствено на [email protected] . Ще обърнем внимание!

За реклама в "Петел " на цена от 50 лв. на ПР обява пишете на и вижте още в -.

Прочети тук -
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР